Kompostavimas – tai įvairios sudėties biologiškai skaidžių atliekų (pvz., maisto likučių ar žaliųjų sodo liekanų) tvarkymo būdas, kurio metu natūraliai vykstantis irimas sudaro vertingą kompostavimo produktą – kompostą, naudojamą dirvos ir augalų tręšimui. Kitaip sakant, kompostavimas yra vienas naudingiausių ir efektyviausių būdų, leidžiančių perdirbti atliekas. Tinkamai subrandintas kompostas yra itin vertinga trąša, gerinanti dirvožemio struktūrą, didinanti derlių ir suteikianti augalams maistingųjų medžiagų.
Kada kompostuoti?
Geriausias laikas kompostavimo darbams yra pavasaris arba vasaros pabaiga. Tiesa, jei esate pasiryžę kompostavimui negailėti savo pastangų, šiuos darbus galite pradėti bet kuriuo laiku. Dažniausiai kompostavimo darbai užsitęsia vienerius metus, tačiau gali prailgti ir iki kelių. Kad trąšų turėtumėte ilgesnį laiką, siūlome turėti kelias kompostavimo dėžes, kuriose bus brandinamas skirtingo amžiaus kompostas.
Ką kompostuoti?
Kompostuoti galima virtuvės ir sodo atliekas, kurios yra biologiškai skaidžios, pvz.: vaisius ir daržoves, nupjautą žolę, šieną, šiaudus, lapus, medžių ir krūmų šakeles, vandens augmeniją, dumblius, arbatos pakelius, kavos tirščius, kiaušinių lukštus, popieriaus ir kartono gaminius, seną žemę, lauke auginamų gyvūnų (vištų, triušių, arklių, karvių) mėšlą, anglis ir t. t.
Kompostui nenaudokite žuvies, mėsos ir skerdienos atliekų, kaulų, riebalų, pieno produktų, sergančių ar pesticidais užkrėstų augalų, šunų ar kačių išmatų, laikraščių, žurnalų, virtų daržovių ir t. t.
Kur kompostuoti?
Kompostui skirkite kiek nuošalesnę sklypo vietą, rekomenduojama rinktis teritoriją, saugomą nedidelio šešėlio – čia kompostas bus apsaugotas nuo kaitros ir tiesioginių saulės spindulių. Kompostuoti galima tiesiog ant žemės, iškastoje duobėje ar specialiame kompostavimo konteineryje. Konteineriai užima mažiau vietos, be to, užtikrina reikiamą temperatūrą ir drėgmės kiekį. Šiose dėžėse kompostuojamos medžiagos greičiau subręsta, jas lengviau prižiūrėti ir tvarkyti.
Temperatūra ir vėdinimas
Komposto brandinimui būtina palaikyti tinkamą temperatūrą. Visų pirma ant kompostavimo vietos pagrindo paklokite augalinės kilmės medžiagų, t. y. šakelių, popieriaus ar neužkrėstų piktžolių. Pagrindas turėtų būti 20 cm aukščio. Geram kompostui būtina palaikyti bent 50 laipsnių temperatūrą. Pasirūpinkite tinkamu deguonies kiekiu – kompostą dažnai vartykite ir nespauskite atliekų.
Sijojimas
Kai kompostuojama medžiaga subręsta, ją reikia išsijoti naudojant gana retą tinklą, kurio angos būtų 1,5–2 cm pločio. Taip iš trąšų bus pašalinti įvairūs akmenukai, šakos ir kitos priemaišos. Visas atsijotas priemaišas galima naudoti kito komposto ruošimui.
Panaudojimas
Subrendusį kompostą galima naudoti lauko ir kambario augalams bei dirvos tręšimui. Kompostą paskleiskite ant žemės arba įkaskite jį į dirvą. Nebijokite komposto padauginti – trąšos neturi jokio šalutinio poveikio.